Jan 23, 2010

RESIPI : asam pedas 2301

hari ini adalah hari sekolah ganti.
supaya raya cina ni amat bererti dapat cuti seminggu.
aku setuju je ngan tuan pengetua kalo pasal neh..
hoyehhhhhh2..
kata 1Malaysia.
nak raya pon sm2 la.
hakhkahka

disebabkan itu, aku tiadalah pulang ke kg.
maka aku pon dok sorang2 ja kat umah.
my housemate pas sekolah teruslah bedating.
kata saturday is a wikend.
maka haruslah beliao bercintan cintun tanpa sedar.
hakhakhak.

kerana kebosanan aku agak kritikal.
maka aku memutuskan untuk masak memasak.
maklom la tak lama lagik nak jadik full taim chef 4 my whole life kat rumet baru =]
*maap, statemen cam tak sabaq2 hikhik.


rujukan
kiri atas: benda2 yang nak kena basuh lps msk... huhuu
kanan atas: sayur kobis+kacang panjang+sotong= goreng ala siam (sbb boh daun limau purut n perah limau purut jugak!)
kiri bawah: my asam pedas tgh mengelegak atas dapor.
kanan bawah: masak nasik 2 cwn..kekekke...bajet kebuloq tadik, esok leh wat ns goreng cendawan ahhahaha.. sbb ada lagik cendawan belen.

percubaan pertama aku ini berakhir dengan sebuah kegemilangan.
aku mmg sangka ia akan menjadik sgt mabeles.
hakhakhakha.

sila jgn marah aku membongkak sekejap.

sites yu, ai rasa sedap.
ai tak malu kalo my future rumet 4eva nak mkn..
ai okies je.
siap gedik2 nak sumbat2 dia makan2 lagik.
kehkehkehe

exited dowwwwwwww!

sbb aku rasa sgt bes.
i nak bg my secret recipe of asam pedas melaka yang masak kat penang =]

before dat, i give it name.
asam pedas 2301.
sbb aku try n error dis recipe today, 23hb 01 2010.

ASAM PEDAS 2301



BAHAN2

#bwg putih n bwg merah (aku tak guna bwg besar sbb kat umah aku tadak stok.hehehe), halia, cabai melaka (yang cili kecik2 tuh), cabai kering, daun limau purut di blender bersama air asam jawa. (kuantiti ikut ska korang la sbb ada yang ska pedas, ada yang ska masam)
#ikan kembong aka temenung 3 ekor (tolong igt aku dok sorang kat umah!)
#tomato sebiji je ikut kuantiti ikan aku.

CARA MEMASAK

#panas minyak
#masuk suma bahan blender, tumis hingga chantek. (maap, aku tak tau perkataan yang sesuwai.hahahh)
#dah rasa mendidih tuh, sila masukkan ikan temenung.
# lam 5 ke 10min ko masukkan tomato
# pas masuk tomato sila tutup gas (sbb taknak la tomato jadi layu! erkkk....tomato org panggey layu ka?hehheehh)

*garam dan gula sila la jugak letak secukup rasa

senang gilos kan? sila la try.
my secret resipi ialah daun limau purut (sebenarnya daun itu belen aku wat tom yam kemarin ahahahahhaha)

kalo try meh cita kat aku apa rasa asam pedas kau itu ye.


dinner set 2301

*sedap dimakan bersama nasik panas dan sayur goreng siam style =]

4 comments:

sI tEDI said...

aku org melaka. tak tau masak asam pedas. tau makan jek. ha ha ha

afiq said...

uiii tpi kalao ade side dish yakni ayam grg .. walawehhhh due pinggan nasik aku keje kan

hanidiyu said...

tedi: aku pon sblm neh tau mkn je...sejak jauh dr mak neh baru la try resipi ikut redah aku je =]

afiq:pengakuan jujur, dah 2 ari aku msk nasi+grg ayam je= MALAS. kuah adalah kicap, so ari neh aku merajinkan diri hahahahha

蒜泥白肉Lynn said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails